Donderslag bij heldere hemel

Het spreekwoord ‘donderslag bij heldere hemel’ is van toepassing op meerdere momenten in mijn leven. Hoe heftig deze donderslagen zijn, is bijna niet te omschrijven. Maar degene die ik heb meegemaakt zijn levens-veranderend.

Afgelopen vrijdag kwam er weer zo’n donderslag in ons leven…
De dag begon rustig. Ik had een verjaardagsfeestje van een buurvrouw. Erik zou deze ochtend thuis blijven bij Flo. Rond 12.00 uur kwam ik terug. Flo was aan het spelen in het speeltuintje voor ons huis. Erik stond te bellen. Ik zag aan zijn gezicht dat er iets was. Ik dacht in eerste instantie aan een werk-issue en ging naar binnen. Ik zou het zo wel horen.
‘Slecht nieuws vanuit het Openbaar Ministerie’, zei Erik toen hij binnenkwam met Flo. Ik schrok meteen. Erik vertelde me dat de dader van het verschrikkelijk ongeluk, waar onze lieve dochter Ize en mijn ouders zijn omgekomen, vervroegd was vrijgelaten. Hij had verlof gekregen omdat zijn vriendin moest bevallen en hoefde niet meer terug te keren om zijn resterende straf uit te zitten. Vanaf 20 april was hij weer een vrij man.
Erik was gebeld door de Officier van Justitie in Den Bosch met deze mededeling. Ongeloof, verbazing, verbijstering, woede, verdriet… Hoe kan dit? Hoe is dit mogelijk? Na 3 jaar lang knokken is deze man in het Hoger Beroep tot 15 maanden cel veroordeeld. Vervolgens is hij vorig jaar augustus in Engeland opgepakt en uitgeleverd aan Nederland en zat hij vast. In onze beleving nog tot november van dit jaar. En dat gaf ons rust. Geen juridische processen meer, hier konden we een streep onder zetten, dit konden we afsluiten. De rest niet… En dan nu wordt die streep in een ruk weer doorbroken.

Door één telefoontje stond ons leven weer op z’n kop. Na overleg met een journalist, die we inmiddels goed kennen, besloten we om dit verhaal naar buiten te brengen. Deze misstanden in ons rechtssysteem zouden niet moeten kunnen. Hoe kan het zijn dat het belang van de dader zwaarder weegt dan het leed van de nabestaanden? Hoe kan het zijn dat je als nabestaanden pas na 3 weken wordt geïnformeerd over zo’n dergelijk besluit? Wij snapten het niet! En met ons heel veel anderen.

Het artikel geschreven door het Brabants Dagblad heeft veel stof doen opwaaien. Al snel werd het artikel op verschillende sites overgenomen en werden wij vanuit alle kanten benaderd. Erik heeft een aantal media te woord gestaan. Wat voelen we ons gesteund door de vele reacties en de landelijke verontwaardiging over deze stap. Wat krijgen we vele lieve reacties van bekenden en onbekenden. Dat doet ons goed.

Aan de andere kant kost dit ook weer heel veel energie. Maar voor nu moeten we deze stappen zetten. Nu kiezen we ervoor om te strijden. Want dit mag niet meer gebeuren. Naast de verlofregeling voor gedetineerden, moet er ook echt meer aandacht komen voor de nabestaanden. In alle juridische processsen ben je gewoon geen partij. En dat terwijl het over jouw geliefden gaat. Dat hebben wij altijd onbegrijpelijk gevonden.

En dit alles in een toch al zwarte week. Vrijdag is het 19 mei. 4 jaar geleden gebeurde dat verschrikkelijke ongeluk. Het ongeluk dat ons leven voorgoed veranderde. De levens-veranderde donderslag…

 

15 gedachten over “Donderslag bij heldere hemel

 1. Heel erg triest dat zoiets gebeurt. Moet niet kunnen.
  Veel sterkte voor jullie!

 2. Natuurlijk had ik in de media dit verschrikkelijke nieuws gelezen. Ik gedachte ben ik, samen met vele anderen, veel bij jullie. Ik wens jullie heel veel kracht om op dit weer een plekje te geven.

  Groeten Susan

 3. Ik kreeg de rillingen toen ik het van de week las … niet te begrijpen. Een hele dikke knuf en kus voor jullie … sterkte X

 4. Ongelooflijk dat die kerel niet meer terug hoeft de cel in……..
  Schandalig ook dat jullie hiervan 3 weken na dato en dan ook nog eens telefonisch op de hoogte zijn gebracht….dit had zeker wel menselijker gekund en gemoeten !!!!
  Heel veel liefst en sterkte deze moeilijke en verdrietige dagen xxx

 5. Ik vind het zo afschuwelijk wat jullie familie is overkomen. Een dader is nooit genoeg gestraft. Helaas zijn er wetten en regels die echt vreselijk oneerlijk zijn.ik vind dat daar nog eens heel goed naar gekeken moet worden!!! Dit kan en mag niet gebeuren!!! Ik wens jullie alle kracht toe om deze klap een plek te geven. Hopend dat dit verhaal zal mee helpen om in de toekomst dit soort zaken niet zo te laten eindigen. Heel veel sterkte gewenst.

 6. Toen ik het lastig afgelopen vrijdag dacht ik direct aan jullie. Ben daar dan ook van geschrokken. Ik leef met jullie mee en wens jullie heel veel sterkte

 7. Ik las het artikel in de krant. Wij hadden direct zoiets van: hie is dit mogelijk en wat moet dit vreselijk zujn voor jullie, de directe naasten.
  Wij wensen jullie ontzettend veel sterkte en laten we met z’n allen blijven hopen dat het rechtsysteem in ons land eindelijk eens wordt aangepast.

 8. Onbegrip ongeloof… dit zou niet mogen gebeuren!
  Maar hoe sterk zijn jullie samen de kracht van Ize en je ouders zitten in jullie.
  Heb zoveel respect

 9. wat ontzettend erg dat een dader meer rechten heeft dan de nabestaande dit rechtsysteem klopt voor geen meter nederland is dol door gedraaid dit geeft mensen een reden om knetterkots te worden leef zo met jullie mee hij krijgt nu een dochter of zoon en die word ook twee jaar ik hoop dat hij dan zijn straf ook levenslang mee draagt en beseft wat hij heeft gedaan heel heel sterkte wens ik jullie

Gesloten voor reacties.